Thursday, July 29, 2010

Kembali bersiaran...

Salam...
Saya kembali semula berblog setelah berehat agak lama..selama saya tidak aktif berblog ni saya masih lagi jadi pengunjung setia blog kawan2 dan sentiasa mengikuti perkembangan blog kawan2..

Sebenarnya banyak juga info-info yang ingin saya kongsikan di sini tapi belum kesampaian..dan harap-harap akan ada masa untuk saya berkongsi di blog kesayangan saya ni...InsyaAllah..

Sejak saya megalami bengkak susu tempoh hari...timbul keinsafan dalam diri ni betapa saya perlu menghargai masa 24jam yang diberi...Kalau dulu saya cuma pam 3kali sehari tapi selepas kejadian itu saya pam 5kali sehari..pagi sebelum subuh pukul 5.30am, di pejabat 8.30am @ 10.30am (tengok jadual kelas), tengahari 12.30, petang 4.00pm dan balik rumah 6.30pm...itulah jadual baru saya...seboleh-bolehnya saya patuhi...Alhamdulillah berkat kerajinan mengepam, susu saya mantain seperti sebelum ini....lebih kurang 24oz ke 28oz sehari....

Saya akui sebenarnya ibu-ibu yang mengepam dan bekerja memang memerlukan kesabaran dan kekuatan untuk berjuang menyusukan anak dengan susu ibu...tapi percayalah sesungguhnya Allah itu Maha Berkuasa dan Maha Adil...Rezeki itu datangnya dari Allah S.W.T........ Yang penting kita jangan lupa berusaha dan berdoa..Ingin juga saya kongsikan di sini, yang saya masih lagi memerlukan vitamin Shaklee sepanjang saya menyusukan Haikal kerana vitamin ini juga membantu saya untuk sentiasa bertenaga dan menstabilkan emosi saya...selain Alfalfa yang saya makan sebagai milk booster..sekarang saya makan 2biji pagi, 2biji tengahari dan 2biji malam....Vitamin ini juga sebagai salah satu usaha saya untuk mantainkan susu... 



Haikal masa 11 Julai 2010..genap 1 tahun..masa ni bawa dia jalan2 kat Jusco Tmn U..maklumlah dah boleh jalan.. ;)

11 Julai 2010 genaplah Muhammad Nafis Haikal 1 tahun..maka genaplah 1 tahun saya susukan Haikal dengan susu saya...Alhamdulillah...apa yang saya harapkan semoga saya dapat susukan Haikal dengan susu saya selama 2 tahun...InsyaAllah...

"Sharing is Caring"

Baca Selanjutnya >>

Monday, July 5, 2010

Kadangkala kita di uji...

Salam...
Agak lama juga saya tap update blog...kesibukan melanda saya bulan jun lepas kerana banyak perkara yang saya buat...berpindah rumah dari Kuarters IKM ke Taman Pulai Indah...memang memenatkan tapi ada keseronokan kerana berpindah ke rumah sendiri.. ;)

Apa yang saya nak kongsikan di sini walau sesibuk mana sekali pun jadual pam mesti dipatuhi...saya diuji pada hari ahad lepas hari yang sama saya berpindah saya alami bengkak susu pada 'B' sebelah kiri...sampaikan saya demam dan terpaksa ke klinik...'B' saya bengkak dan keras walaupun dah di pam dan saya susukan Haikal direct tetap bengkak lagi...sakitnya hanya Tuhan saja yang tahu...

Dr Saadiah hanya beri ubat demam dan antibiotik...saya terangkan pada Dr yang saya masih menyusukan anak saya dan saya ingin teruskan sehingga 2 tahun..Dr faham dan berikan antibiotik yang sesuai untuk ibu yang menyusu tapi mungkin ada kesan sedikit pada pengurangan susu..memang benar ada sedikit pengurangan susu tetapi nasib baik saya masih ada menyimpan stok EBM beku dan di saat-saat beginilah stok itu digunakan..

Walaupun saya makan ubat yang Dr berikan tetapi saya masih lagi teruskan makan vitamin B-complex, Vitamin C dan Multivitamin...Saya cuba tenang menghadapi dugaan ini sebab saya tahu kalau saya stress pasti susu akan lagi kurang...setiap kali saya pam kesakitan yang amat sangat pada 'B' sebelah kiri tak dapat saya gambarkan...zikir Ya Matin tak putus-putus dari mulut saya setiap kali pam...Doa untuk ibu menyusu yang saya dapat dari Kak N ini lah yang saya baca.. "Ya Allah seberapa banyak susu yang aku perolehi hari ini , penuhilah dengan rahmatMu dan keberkatan di sisiMu. Semoga dengan keberkatanMu, susu yang sedikit menjadi banyak dan kenyang buat anakku."

Nasib saya agak baik kerana Along @ MamaAna berikan petua dan nasihat kerana beliau juga mempunyai pengalaman seperti ini...Terima Kasih banyak-banyak ye Along..

Hari ini keadaan saya beransur pulih dan susu saya ada perubahan dan masih cukup untuk bekalan Haikal setiap hari...InsyaAllah saya akan buat stok EBM beku untuk bulan puasa tak lama lagi...ESP jadi pilihan saya untuk up kan kembali susu..

Akhir kata walau sesibuk mana sekali pun jadual pam mesti dipatuhi, air masak wajib lebih dari 2liter dan supplement juga penting untuk ibu-ibu yang menyusu..
Happy breastfeeding!!!


"Sharing is Caring"

Baca Selanjutnya >>

TOTAL WELLNESS PROGRAM

Di bawah ini disenaraikan pelbagai suplemen SHAKLEE yang disyorkan mengikut taraf kesihatan masing-masing. Sila hubungi saya untuk keterangan lanjut dan free consultations.

Anti-Aging Vivix

Anti-Oxidants CarotoMax, Vitamin C, Vitamin E, Vivix

Athma, Sinus (Resdung), Allergy, Hives (Gegata), Eczema Alfalfa, B Complex,

Vitamin C

Breastfeeding Set Vitalea, B Complex, Vitamin C, Alfalfa, ESP, Ostematrix, Omega Guard, Performance Drink

Children's Health Chewable Vitalea, Chewable Vitamin C, Omega Guard, MealShake

Confinement Set Vitalea, B Complex, Vitamin C, Zinc, Vitamin E, ESP, Omega Guard

Diabetes Set Fiber, GLA Complex, B Complex, Vitamin C

Gout Set Fiber, Performance Drink, Omega Guard, Alfalfa

Immune Booster NutriFeron

Men's Health Vitalea, B Complex, Vitamin C, Vitamin E, Ostematrix, Omega Guard, Performance Drink

Preggy Mommies Vitalea, B Complex, Vitamin C, ESP, Ostematrix, Omega Guard

Skin Care B Complex, Vitamin C, Vitamin E, ESP, Ostematrix, Vivix

Students' (12 years ++) Vitalea, B Complex, Vitamin C, Lecithin, Omega Guard

Weight Management Fiber, Lecithin, Cinch Shake Mix, Cinch energy Tea Mix

Individuals that don't like pills @ tablets Meal Shake, ESP, Vivix, NutriFeron

Popular Posts

Disclaimer

“Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati,menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil”. AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998