Friday, January 28, 2011

Salah ambil pil perancang juga boleh sebabkan susu kurang

Salam..
Perancang keluarga adalah satu kaedah untuk mencegah kehamilan. Apa yang ingin saya kogsikan di sini ialah kaedah perancang keluarga yang sesuai untuk ibu-ibu yang menyusukan anak. Kerana ada juga sahabat saya yang tersilap memilih pil perancang yang sesuai dan sekaligus menyebabkan susu semakin kurang dan kurang dan akhirnya terpaksa bagi anak dengan susu formula.


Perancang apa yang sesuai sebenarnya untuk ibu-ibu yang menyusukan anak?

Pil perancang
Pil yang mempunyai hormon progestron seperti Noriday. Pil ni kene ambil setiap hari dan pada waktu yang sama. Pil ini tidak mengurangkan susu ibu. Namun, salah satu kesan sampingan yang mungkin didapati adalah gangguan haid yang lazimnya (jika berlaku) tidak teratur, kerap dan berpanjangan. Peratus kejayaan pil ini ialah 96% hingga 99%.

Depo provera (suntikan depo)
Sejenis suntikan yang diambil setiap 12 minggu, suntikan ini juga tidak mengurangkan susu ibu. Tetapi kemungkinan untuk period tidak teratur adalah sangat tinggi, kerana setiap jenis perancang keluarga biasanya akan mengganggu hormon kita. Peratus kejayaan adalah 99%.

Saya pernah ambil depo injection ni, dan period saya tidak teratur setiap 2 bulan sekali. Dan yang paling saya lemah sekali saya selalu sakit kepala dan badan penat je. Akhirnya saya membuat keputusan untuk tidak teruskan. Memang perancang ni tidak mengganggu hasil susu saya. Doktor ada bagi tahu jika saya serasi dengan depo injection ni maknanya saya boleh ambil implan, tapi saya memang tidak serasi. Mungkin ada ibu-ibu yang serasi sebab bukan semua orang sama keserasiannya.

Implanon (implan)
Implan juga merupakan sejenis lagi perancang keluarga yang sesuai untuk ibu-ibu yang menyusukan anak, kerana susu tidak kering jika ambil perancang ini. Impan mempunyai kandungan hormon progestron. Implan dimasukkan kedalam lengan dan ianya sebesar batang mancis. Tempoh masa implan di tanam dalam lengan kita maksimum 3tahun, boleh dikeluarkan pada bila-bila masa juga jika tidak serasi. Peratus kejayaan adalah 99%.

Ketiga-tiga kaedah ini sangat sesuai diambil oleh ibu-ibu yang menyusukan anak. Pastikan anda mendapatkan nasihat Doktor dahulu sebelum mengambil apa-apa juga jenis perancang keluarga. Lagi bagus kalau anda dapatkan nasihat Doktor yang pro breasrfeeding. Ini terjadi kepada kawan saya sendiri yang salah mengambil pil perancang dan akhirnya susu makin kering dan kering. Masa tu makan ape juga milk booster pun dah tak de kesan lagi. ;)

Ada lagi info yang boleh anda gali di sini :
http://health.ninemsn.com.au/family/womenshealth/690906/contraception-while-breast-feeding


SET OPTIMUM HEALTH
SET UNTUK TAMBAH SUSU & TENAGA
SET SKIN CARE
SET IBU MENGANDUNG
SET IBU BERPANTANG/BERSALIN

Jika anda berminat untuk mencuba produk Shaklee boleh hubungi saya di talian 012-6538729 (call / sms) atau email nor.hasmah@yahoo.com.my



"Sharing is Caring"


Share/Bookmark

4 comments:

deena awanis said...

jenguk dari kump. ibu2 menyusukan..=)

so far belum period lagi (baby 4 months)..so x perlu amek lagi pil perancang kan??ke macam mana ek??bila patut mula??

hope care to share..

umialya said...

Info terbaru yang akak dapat semasa bengkel beberapa hari lepas, pil mercilon (21 biji) juga sesuai untuk ibu2 menyusukan anak kerana kandungan dosesnya rendah.

LyNn HaMzAh said...

x pernah amek pil perancang pun selama dah kawen nie...rupanya ada effect ek...

IbuHakimHaikal said...

Deena..biasenye klu nk amik pil perancang kene dptkan nasihat Dr dulu..mntk pendapat bl patut mula amik.. ;)

Kak Tinie..mekasih atas info dr akak.. ;)

Lynn..klu blh merancang sendiri xperlu amik ;)

TOTAL WELLNESS PROGRAM

Di bawah ini disenaraikan pelbagai suplemen SHAKLEE yang disyorkan mengikut taraf kesihatan masing-masing. Sila hubungi saya untuk keterangan lanjut dan free consultations.

Anti-Aging Vivix

Anti-Oxidants CarotoMax, Vitamin C, Vitamin E, Vivix

Athma, Sinus (Resdung), Allergy, Hives (Gegata), Eczema Alfalfa, B Complex,

Vitamin C

Breastfeeding Set Vitalea, B Complex, Vitamin C, Alfalfa, ESP, Ostematrix, Omega Guard, Performance Drink

Children's Health Chewable Vitalea, Chewable Vitamin C, Omega Guard, MealShake

Confinement Set Vitalea, B Complex, Vitamin C, Zinc, Vitamin E, ESP, Omega Guard

Diabetes Set Fiber, GLA Complex, B Complex, Vitamin C

Gout Set Fiber, Performance Drink, Omega Guard, Alfalfa

Immune Booster NutriFeron

Men's Health Vitalea, B Complex, Vitamin C, Vitamin E, Ostematrix, Omega Guard, Performance Drink

Preggy Mommies Vitalea, B Complex, Vitamin C, ESP, Ostematrix, Omega Guard

Skin Care B Complex, Vitamin C, Vitamin E, ESP, Ostematrix, Vivix

Students' (12 years ++) Vitalea, B Complex, Vitamin C, Lecithin, Omega Guard

Weight Management Fiber, Lecithin, Cinch Shake Mix, Cinch energy Tea Mix

Individuals that don't like pills @ tablets Meal Shake, ESP, Vivix, NutriFeron

Popular Posts

Disclaimer

“Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati,menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil”. AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...