Pages

  • Home
  • About Me
  • Info Produk
  • Contact Me
  • Facebook
  • Pricelist
  • Order
  • Testimoni
  • Site Map

Monday, December 31, 2012

Kolagen Shaklee Terbaik ?

Salam...
Shaklee Collagen Powder produk baru keluaran Shaklee...banyak kebaikkan Kolagen ni..




Shaklee Collagen Powder

Terbukti berkesan untuk:
  • Meningkatkan kelembapan kulit sehingga 90%
  • Mengurangkan kekasaran dan kekeringan sehingga 75%
  • Peningkatan dalam penampilan keseluruhan sehingga 71%
  • Meningkatkan kelembutan dan kelicinan sehingga 69%
  • Meningkatkan pemakaian kekal mekap sehingga 60%
  • Meningkatkan keanjalan, ketegangan & elastisiti sehingga 55%
  • Meningkatkan ketebalan rambut sehingga 54%
  • Meningkatkan keserian, tona & warna kulit sehingga 50%
  • Mengurangkan garis halus dan kedutan sehingga 18%

ANTI PENUAAN
mengurangkan liang pori-pori (pori-pori terbuka), kedutan dan garis halus

MENGHIDRATKAN
Melembapkan kulit

MENGEMBALIKAN KEANJALAN KULIT
Menjadikan kulir anjal, lembut dan tegang

MELICINKAN
Tingkatkan kelicinan kulit

MENYUBURKAN
Menyuburkan rambut dan kuku yang sihat

MENCERAH
Mengurangkan pigmentasi, jerawat dan kulit tak sekata

MENEGANG
Membantu menegang dan menganjalkan payudara

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Jika anda berminat untuk mencuba Produk Shaklee boleh hubungi saya di talian 012-6538729 (call / sms) atau email nor.hasmahyahoo.com.my

"Sharing is Caring"


Baca Selanjutnya >>

Sunday, December 30, 2012

Vitamin Untuk Pelajar

Salam..
Vitamin Shaklee untuk adik2 dan anak2 yang masih belajar..mari kita lihat apa vitamin yg sesuai..


Omega Guard
  • Asid Dokosaheksanoik (DHA) dan Asid Eikosapentanoik (EPA) merupakan asid lemak 3 yang ditemui dalam ikan laut dalam. 
  • DHA dan EPA dipercayai mampu mengurangkan keradangan, menggalakkan fungsi otak, sistem saraf dan fungsi mata yang perlu diperolehi melalui pemakanan.
  • Shaklee OmegaGuard TM merupakan makanan tambahan yang mengandungi minyak ikan. Satu hidangan OmegaGuard TM menyediakan 1000mg asid lemak omega 3 termasuk DHA dan EPA.
  • Dalam bahasa yang mudah pengambilan Omega Guard dapat membantu kita untuk meningkatkan kecerdasan otak, mudah mengingati dan lebih fokus.
Lecithin
  • Kolina merupakan satu komponen asetilkolina neurotransmiter yang terlibat dalam penghantaran mesej ke otak dan sistem saraf. Soya lecithin merupakan sumber utama kolina.
  • Lecitin meningkatkan bekalan cholin dan acethylcholine.Acethylcholine penting untuk fungsi otak - berfikir, ingatan, konsentrasi, menentukan kita berdiri, berlari, makan, bercakap, tidur, penghadaman dan lain-lain. 
  • Acethylcholine merupakan sejenis neurotransmitter yang terlibat dalam penerimaan, penyimpanan dan penghantaran maklumat yang betul ke otak. Jika bekalannya cukup, maka fungsi-fungsi ini dapat dilakukan. Jika tidak fungsi itu akan tergugat.30% otak adalah terdiri daripada lecitin, manakala 70% lemak di hati adalah lecitin.
  • Lecithin Shaklee diperolehi secara semulajadi daripada kacang soya. Setiap kapsul gel lembut menyumbang 530mg lecithin. Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan. 
B Complex
  • Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, Anti stress (sebagai penenang).
  • Membantu meninggikan sistem pertahanan badan, menukarkan makanan(glukos) kepada tenaga dan membantu pelajar berfikiran positif sentiasa (mood baik dan ceria) bila kurangnya stress dan mood happy, secara automatik pemikiran & daya menumpuan akan lebih baik. 
  • Vitamin B juga dapat melahirkan wajah yang cantik berseri dan tidak kusam.
* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Order dan Pertanyaan :
~Nor Hasmah Yahaya
~ID 830462
~whatsapp/sms 012-6538729
~email : nor.hasmahyahoo.com.my
~page : http://www.facebook.com/ibuhakimhaikal

"Sharing is Caring"


Baca Selanjutnya >>

Pengedar Sah Shaklee Johor Bahru dan Seluruh Malaysia

Salam..
Produk Shaklee dah tidak asing lagi bagi kita..makin ramai yang mencari produk Shaklee kerana kebaikkan produk ini memang tidak dapat di nafikan lagi..Bagi anda yang ingin mendapatkan produk dengan mudah di hujung jari anda..bolehlah hubungi pengedar sah shaklee ini..

Nor Hasmah Yahaya
(Ibuhakimhaikal)
Beralamat di Pulai Indah Johor Bahru
Area : Johor Bahru, Larkin, Skudai
Boleh hubungi : 012-6538729
ID Shaklee : 830462

Hazimah Mustafa
Area : Putrajaya, Serdang, Sri Kembangan, Bangi
Boleh hubungi : 019-3929910
ID Shaklee : 836722

Roshasmiza Zakaria
Area : TTDI KL (weekdays & office hour)
Kelana Jaya, Damansara Perdana, Kota Damansara (weekend & after office hour)
Boleh hubungi : 012-9369417
ID Shaklee : 881051

Dzulrina Hussin
Area : Johor Bahru, Kota Tinggi, Tiram
Boleh hubungi :  010-3344147
ID Shaklee : 890463

Rohaidah Ismail
Area : PJ, USJ Subang Jaya, Puchong dan Shah Alam
Boleh hubungi :  012-9156462
ID Shaklee : 910061

Azila Md Nayi
(Mom's Nest)
Area : Pasir Gudang, Johor Bahru
Boleh hubungi :  012-7104200
ID Shaklee : 836730

 Nor Naematul Saadah
Area : Ipoh,Batu Gajah,Simpang Pulai,Gopeng Perak
Boleh hubungi :  012-4004146
ID Shaklee : 867211

Jadi apa tunggu lagi..carilah Pengedar Sah Shaklee berdekatan anda..

Sedikit fakta menarik tentang Shaklee

Legasi Shaklee...
Ape yg menarik..
TATKALA RAMAI ORANG DAN SYARIKAT LAIN MEMBELANJAKAN WANG UNTUK TUJUAN PENGIKLANAN DAN PEMASARAN, SHAKLEE MELABURKAN BERBILION RINGGIT SEBAGAI GANJARAN KEPADA PENGEDARNYA YANG BERKONGSI TENTANG SHAKLEE. DITAMBAH PULA DENGAN JUTAAN RINGGIT YANG DILABURKAN UNTUK TUJUAN PENYELIDIKAN DAN PEMBANGUNAN PRODUK KESIHATAN SHAKLEE.

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Order dan Pertanyaan :
~Nor Hasmah Yahaya
~ID 830462
~whatsapp/sms 012-6538729
~email : nor.hasmahyahoo.com.my
~page : http://www.facebook.com/ibuhakimhaikal

"Sharing is Caring"


Baca Selanjutnya >>

Tuesday, November 20, 2012

Berbasikal Dengan Performance Drink Shaklee

Salam..
Performance Drink Shaklee sangat sesuai untuk mereka yang bersukan dan mereka yang berbasikal..baru2 ni saya dapat panggilan telefon dari seorang rider yang nak beli performance drink..katanye performance drink ni dah glamour dikalangan mereka...wahhhh...hebat gak performance drink ni ye...ha..nak tau ape hebatnye mari kita lihat...


Sebenarnya Performance Drink ni lebih baik dari minuman isotonik yang biasa kita boleh dapati di kedai..kenapa ?
  • Kurang gula (less sugar)
  • Bersifat Isotonik mempunyai kepekatan karbohidrat yang sama dengan darah kita, jadi ia mudah diserap untuk menaikkan kadar gula dalam darah pada peringkat yang sepatutnya..dengan segera dan kita akan kurang penat.
  • Mengandungi sedikit natrium bagi mempercepatkan penyerapan cecair dalam tubuh kita..jadi kita akan kurang haus.
Untuk makluman anda..Performance Drink ni bukan sahaja boleh di ambil oleh ahli sukan..tetapi golongan lain juga boleh...
  1. Mereka yang aktif bersukan
  2. Mereka yang berpuasa (boleh di minum ketika bersahur dan berbuka)
  3. Mereka yang kurang minum air
  4. Mereka yang menghidap Gout
  5. Mereka yang kerap sakit kepala
  6. Mereka yang rasa nak demam dan sedang demam (sesuai juga untuk kanak2 yang demam)
  7. Ibu yang menyusukan anak
Performance Drink boleh juga di minum ketika cuaca panas melampau untuk mengelakkan badan kita dihidrat (kering air).

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Jika anda berminat untuk mencuba Produk Shaklee boleh hubungi saya di talian 012-6538729 (call / sms) atau email nor.hasmahyahoo.com.my

"Sharing is Caring"


Baca Selanjutnya >>

Wednesday, November 7, 2012

Vitamin E Shaklee dengan tambahan GRAPE SEED EXTRACT

Salam...
Vitamin E Shaklee telah diperbaharui dengan tambahan GRAPE SEED EXTRACT..

MENGAPA GRAPE SEED EXTRACT ?
  • Sebabnya dalam Minyak Biji Anggur terdapat Oligomeric Proantho Cyanidin(OPC) yang lebih tulin berbanding kumpulan fitonutrien yang lain, OPC pula merupakan anti pengoksidaan yang paling berkesan dan mampu melindungi tisu-tisu daripada pelbagai kecederaan pengosidaan
  • OPC juga adalah 50 KALI GANDA LEBIH KUAT DARI VITAMIN E dan 20 KALI GANDA LEBIH KUAT DARI VITAMIN C
  • OPC berfungsi memusnahkan ‘radika bebas’ yang boleh memusnahkan badan manusia. Dalam erti kata lain, OPC inilah yang bertindak MEMBANTU MENGATASI MASALAH KANSER bagi mereka yang sedang mengalami masalah penyakit kanser atau bertindak sebagai benteng daripada serangan penyakit yang ditakuti itu.
  • Di samping itu, OPC yang amat kaya dengan protein terutamanya kalogen serta lebih kuat dari Vitamin E (50 kali ganda) dan C (20 kali ganda) menjadikannya sebagai makanan yang paling baik terhadap pembentukan sel dan tisu
  • Sekaligus ia juga baik untuk awet muda dan memelihara kecantikan
  • Selain daripada kehebatan Minyak Biji Anggur dari sudut kajian saintifiknya itu kelebihan anggur juga turut termuat di dalam At-Tibb An Nabawi (Perubatan Nabi), yang menyatakan bahawa anggur adalah sebaik-baik buah dan yang paling banyak manfaatnya.
  • Ianya berfungsi sebagai buah, minuman dan juga ubat. Tidak hairanlah jika di dalam Al-Quran disebut sebanyak 11 tempat mengenai buah anggur.

Kelebihan GRAPE SEED EXTRACT.
  • Mengikut kajian saintifik Minyak Biji Anggur terbukti amat berkesan untuk membantu mengatasi masalah KANSER serta amat baik untuk awet muda dan memelihara kecantikan badan jika mengamalkn secara KONSISTEN.
  • Grape Seed Extract juga terbukti berkesan untuk menguatkan system imun badan, menurunkan paras kolestrol menghalang pembentukan darah beku, melegakan masalah berpunca daripada urat timbul, serta merencat pembengkakan dan keradangan.
Nak baca kisah kawan saya yang cantik dengan mengamalkan Vitamin E Shaklee.....

Boleh klik sini ye.. ;)

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Jika anda berminat untuk mencuba Produk Shaklee boleh hubungi saya di talian 012-6538729 (call / sms) atau email nor.hasmahyahoo.com.my

"Sharing is Caring"


Baca Selanjutnya >>

Friday, November 2, 2012

Indahnya Dunia Penyusuan

Salam..
Setiap ibu yang melahirkan pastinya ingin menyusukan anak mereka dengan SUSU IBU..dari pengalaman saya sendiri melahirkan Hakim dan Haikal dan dapat menyusukan mereka dengan susu ibu adalah satu pengalaman yang sangat indah..Walaupun Hakim menyusu tak sampai 2tahun tapi saya tebus semula dengan adiknya Haikal...Haikal sehingga hari ini usianya 3thn 3bln masih menyusu susu ibu waktu malam secara direct sahaja..

Di sini saya ingin kongsikan pengalaman Kak Norita yang menyusukan 2 orang hero..semoga pengalaman ini dapat kita kongsikan bersama...


Sharing :
Selepas berjaya menyusukan dua anak saya dengan susuibu, dan setelah saya dapat lihat testimoni ibu2, memang benar apa yang si ibu makan , anak akan dapat melalui susuibu itu sendiri.

Bayi baru lahir
Masa saya melahirkan Addin dan Nasa , doktor menasihatkan jangan mengambil apa2 jamu selama 14 hari pertama kerana bayi akan dapat apa yang ibu makan. Maka untuk kurangkan risiko bayi kuning, maka ibu harus elakkan makan makanan yang panas seperti jamu, lada hitam, nenas, ikan duri dan beberapa lagi yang dikatakan boleh mengganggu perut bayi.

Nasihat bidan
Bidan kampung yang berumur 70 tahun yang menjaga saya dan Nasa sendiri mengingatkan saya agar jaga makan 6 bulan yang pertama. Kata beliau, disebabkan baby bergantung sepenuhnya dengan susuibu, si ibu diharap akan menjaga makanan...bukan tak boleh makan seperti buah durian atau apa sahaja yang panas tetapi makan dengan berpada-pada. Supaya anak tidak meragam dan penghasilan susuibu juga tidak terganggu.

Makan vitamin sebaik sahaja melahirkan.
Saya lahirkan dua-dua anak saya secara c-sec, alhamdulillah...cepat recover. Anak first walaupun fully GA, sedar aje saya boleh bangun dan minta nurse bukakan drip... sebab nak tengok baby dalam incubator terus ajak suami pergi tengok baby dalam incubator. Doktor siap tanya, ni bangun terus jalan tak de rasa pening atau nak pitam ke? Saya jawab tak de. Saya sangat yakin saya cepat sihat sebab sebelum pembedahan, saya dah lengkapkan badan saya dengan ESP dan semua vitamin yang perlu.

Time Nasa lagi best, lepas habis jahit, saya masuk bilik dan terus dapat susukan Nasa ditambah saya hanya separa sedar masa pembedahan. Saya lebih yakin sebab dah ada pengalaman dengan anak pertama.

Selepas beberapa melahirkan, selera saya belum betul2 terbuka, maka pengambilan ESP sangat membantu saya bertenaga. Vitamin-vitamin lain saya amik selepas makan lunch or dinner sebab saya set vitamin ini bantu badan saya cepat recover.

Bukti dan testimoni.
Semasa menjayakan penyusuan Addin dan Nasa, ESP adalah supplement saya yang wajib ada. Sebab selepas amik ESP, susu saya memang senang bengkak. Ditambah bila bancuh ESP dengan susu segar dalam kotak.. selain itu alfalfa. Vitamin lain membantu mood saya baik, tidak mudah jatuh sakit....but for me it's only part of USAHA. The rest ALLAH yang memberi dengan rahmatNYA.
Berat Addin dan Nasa menjadi perhatian doktor dan ahli keluarga kami. Mana taknya, ibunya kecil tetapi mereka sangat besar. Dua beradik ini sebelum 6 bulan dah cecah 10kg berat. Namun selepas mereka mula aktif, berat mereka naik seperti bayi biasa. Mereka overshoot pada 6 bulan pertama jadi mereka tak de masalah underweight bila mereka mula aktif.

Apa yang saya lalui dengan penyusuan bersama Shaklee?
Pengambilan ESP buatkan saya senang kenyang...breast pun mudah bengkak....dan anak saya memang mudah kenyang. Vitamin B membantu saya mengawal tekanan, Vitamin C bantu saya tak mudah allergik [ saya ada allergik dengan makanan laut] Kalsium bantu saya supaya tak mudah sakit gigi dan anak pun cepat tumbuh giginya. Vitalea bantu saya tak mudah pitam dan anak membesar lebih baik apabila si ibu cukup zat besi. Alfalfa saya makan untuk bantu susu saya cepat buat dan kepentingannya sama seperti ESP.

Komposisi utama dalam susuibu ialah protien, kalsium dan vitamin serta zat lain. Maka apabila kita amalkan makanan yang kaya dengan protien, kalsium serta vitamin lain, memang anak sendiri mudah kenyang.

Bagi mereka yang cara hidupnya seimbang, mungkin memandang remeh dengan vitamin, tetapi ia hak individu. Tiada siapa pun berhak mengatakan ia perlu mahupun tidak perlu sebab setiap orang mempunya cara hidup, kekangan dan kekuatan yang berbeza.

Tetapi secara jujur, saya memang puashati atas pelaburan saya dan suami lakukan membeli vitamin ini untuk kami usaha ke arah kesihatan.

sumber : anakkuwiraku.com

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Jika anda berminat untuk mencuba Produk Shaklee boleh hubungi saya di talian 012-6538729 (call / sms) atau email nor.hasmahyahoo.com.my

"Sharing is Caring"


Baca Selanjutnya >>

Wednesday, October 31, 2012

Energizing Soy Protein (ESP) Special Offer...Protin Soya Hebat!!!!

Salam semua...



Adakah anda mengalami simpton- simpton berikut :
  1. Kulit wajah yang kusam?
  2. Wajah penuh dengan tompokan bekas jerawat yang hitam?
  3. Bekas gigitan nyamuk yang akhirnya menjadi kudis dan meninggalkan kesan ?
  4. Rambut sering gugur?
  5. Lemah dan tidak bertenaga?
Tahukah anda ia antara punca kekurangan protien?

RISIKO KEKURANGAN PROTEIN (SECARA UMUM):

  1. Anemia (kurang darah atau kurang oksigen dalam darah) 
  2. Kidney disease (penyakit buah pinggang) 
  3. Liver (penyakit hati) 
  4. High Cholesterol (kolesterol tinggi)
  5. Low blood pressure (tekanan darah rendah) 
  6. Low blood sugar (kandungan gula darah rendah) 
  7. Nerve instability (Fungsi saraf tak stabil) 
  8. Peptic ulcer (Ulser perut + usus) 
  9. Poor wound healing (Luka ambat sembuh) 
  10. Poor blood circulation (Pengaliran darah yang tidak lancar) 
  11. Poor vision (Penglihatan kurang baik) 
  12. Irritability (Badan menggeletar) 
  13. Fatigue (Letih lesu) 
  14. Weakness (Lemah) 
  15. Water retention (Tinggi kandungan air dalam tisu badan) 
  16. Prolonged period of time mental retardation (Terancat akal) 
  17. Lack of resistance to infection (Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan)
SHAKLEE ENERGIZING SOY PROTEIN

Ini adalah makanan utama dalam program Shaklee. Amat penting dalam diet harian kita. Ia merupakan minuman berkhasiat, sumber lengkap protein secara biologi yang bermutu paling tinggi yang dihasilkan dari kacang soya. Ia memberi tenaga yang berpanjangan dan membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak.

Soy Protein Shaklee mengandungi 14 gram protein soya semulajadi yang baik pada setiap hidangan. Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.

Soy Protein tidak mengandungi kolesterol dan laktosa. Ia mengandungi semua asid-asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekal tisu-tisu yang sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya. Produk Protein Soya ini adalah sumber-sumber kalsium dan zat besi yang baik. Selain itu ia tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, pewarna dan bahan pengawet.

Shaklee hanya menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai genetiknya, iaitu Non-GMO (Non-Genetically Modified Organism), dimana ia disahkan melalui Identity Preservation Program. Program ini  memastikan soya yang digunakan oleh Shaklee adalah dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula ditanam, dituai hinggalah diproses.

Siapa perlukan ESP ni?
1. Ibu menyusu
2. Ibu hamil
3. Lelaki/wanita yang ingin turunkan berat badan
4. Sesiapa sahaja yang inginkan kesihatan berpanjangan
5. Mereka yang mengalami masalah kesuburan
6. Mereka yang ingin menghilangkan parut (parut jerawat mahupun parut2 di badan)
7. Mereka yang ingin menaikkan taraf kesihatan
8. Mereka yang inginkan kulit cantik berseri serta halus mulus
9. Wanita yang inginkan payudara anjal
10. Sesuai untuk kanak2 sehinggalah warga emas.

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Jika anda berminat untuk mencuba Produk Shaklee boleh hubungi saya di talian 012-6538729 (call / sms) atau email nor.hasmahyahoo.com.my

"Sharing is Caring"



Baca Selanjutnya >>

Friday, October 19, 2012

SHAKLEE HALAL

Salam...
Status HALAL SHAKLEE tak perlu di persoalkan lagi...disini saya update info sebagai panduan anda..Versi terkini sijil HALAL untuk produk SHAKLEE yang telah dikeluarkan oleh ISA (Islamic Services of America) yang bertarikh 6 Februari 2012, kini boleh didapati di laman web Shaklee Malaysia dan ISA itu sendiri telah diiktiraf oleh JAKIM.

SUMBER : Shaklee Malaysia

Untuk pengetahuan anda...Produk yang disenaraikan di dalam sijil HALAL ini adalah produk yang dipasarkan di SHAKLEE MALAYSIA sahaja. Tidak semua produk Shaklee worldwide ada jual di Malaysia walaupun anda boleh menjumpainya di Singapura.

ISA (Islamic Services of America) adalah satu badan ISLAM di America Syarikat yang diiktiraf oleh JAKIM.

Boleh lihat di laman web JAKIM, lihat mukasurat 18 nombor ke-56. Senarai yang dikemaskini pada 1 Januari 2012.


Sumber : Halal Malaysia Portal

Semoga dengan perkongsian ini dapat menjelaskan tentang status HALAL produk SHAKLEE..InsyaAllah jika kita makan dengan ilmu nescaya kita akan mendapat manfaatnya...

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Jika anda berminat untuk mencuba Produk Shaklee boleh hubungi saya di talian 012-6538729 (call / sms) atau email nor.hasmahyahoo.com.my

"Sharing is Caring"


Baca Selanjutnya >>

Sunday, October 14, 2012

3 tahun 3 bulan masih menyusu SUSU IBU ?

Salam..
Agak lama juga saya tidak mencoretkan kisah perjuang saya dalam penyusuan susu ibu...sebenarnya saya masih lagi menyusukan Muhammad Nafis Haikal dengan susu ibu walaupun usianya sudah 3 tahun 3 bulan..Cuma saya dah tidak mengepam lagi sejak dia berumur 2 tahun..Alhamdulillah perjuangan saya masih diteruskan secara direct..bila balik kerja dan waktu malam sahaja Haikal akan mencari "memey" ibu..


Mengapa saya tak bercerai susu lagi dengan Haikal? Ohhh...sy tidak bersedia lagi dari banyak segi..memang ade niat di hati nak wean off tapi hati ini seperti rela dengan tidak saja..tapi rasanya tak salah meneruskan penyusuan walaupun lebih dari 2 tahun..

SUMBER

Soalan:

Salam Ustaz, tempoh penyusuan ibu menurut islam adalah 2 thn utk anaknya jika dia mampu; Soalan saya: Apakah hukumnya jika ibu menyusukan anaknya lebih dari 2 thn? terima kasih ustaz

Jawapan:

Tak ada masaalah menyusukan anak lebih dari 2 tahun, jika perkara itu tidak mendatangkan mudharat kepada bayi, dan dgn kerelaan sisuami dan isteri. Cuma kebiasaannya anak apabila sampai umur 2 tahun dia memerlukan makanan tambahan yang lain.

Adapun ayat al-Quran dari surah al-Baqarah: 233:

وَالْوَالِدَاتُ يُرْضِعْنَ أَوْلادَهُنَّ حَوْلَيْنِ كَامِلَيْنِ لِمَنْ أَرَادَ أَنْ يُتِمَّ الرَّضَاعَةَ

Maksudnya: “Dan para ibu itu menyusukan anak-anak mereka selama sempurna 2 tahun, bagi sesiapa yang menyempurnakan susuan.”

Ayat ini hanya berupa bimbingan dan bukan menunjukkan suatu kewajipan yang membawa dosa jika menyalahinya.

Al-Imam al-Qurtubiy ketika menafsirkan ayat 233 dari surah al-Baqarah di atas menyatakan:“Tambahan lebih dari 2 tahun (menyusukan anak) atau menguranginya (tempoh tersebut), boleh jika tidak ada kemudharatan kepada bayi dan dengan kerelaan suami dan isteri."

Cuma ada sebahagian ulama seperti Ibn 'Asyur (ابن عاشور) yang berpandangan tidak perlu ditambah susuan lebih dari 2 tahun, kerana perbuatan ini tidak ada keperluan lagi.

Wallahu a’lam

Ada yang bertanya saya masih amalkan vitamin Shaklee..jawapanye YA..sebab vitamin ni juga sebagai USAHA untuk saya terus beri yang TERBAIK pada Haikal..

Jika ada dikalangan ibu-ibu yang berminat boleh LIHAT SINI...

SUPPLEMET UNTUK IBU YANG MENYUSUKAN ANAK

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Jika anda berminat untuk mencuba Produk Shaklee boleh hubungi saya di talian 012-6538729 (call / sms) atau email nor.hasmahyahoo.com.my

"Sharing is Caring"


.
Baca Selanjutnya >>
Older Posts Home

TOTAL WELLNESS PROGRAM

Di bawah ini disenaraikan pelbagai suplemen SHAKLEE yang disyorkan mengikut taraf kesihatan masing-masing. Sila hubungi saya untuk keterangan lanjut dan free consultations.

Anti-Aging Vivix

Anti-Oxidants CarotoMax, Vitamin C, Vitamin E, Vivix

Athma, Sinus (Resdung), Allergy, Hives (Gegata), Eczema Alfalfa, B Complex,

Vitamin C

Breastfeeding Set Vitalea, B Complex, Vitamin C, Alfalfa, ESP, Ostematrix, Omega Guard, Performance Drink

Children's Health Chewable Vitalea, Chewable Vitamin C, Omega Guard, MealShake

Confinement Set Vitalea, B Complex, Vitamin C, Zinc, Vitamin E, ESP, Omega Guard

Diabetes Set Fiber, GLA Complex, B Complex, Vitamin C

Gout Set Fiber, Performance Drink, Omega Guard, Alfalfa

Immune Booster NutriFeron

Men's Health Vitalea, B Complex, Vitamin C, Vitamin E, Ostematrix, Omega Guard, Performance Drink

Preggy Mommies Vitalea, B Complex, Vitamin C, ESP, Ostematrix, Omega Guard

Skin Care B Complex, Vitamin C, Vitamin E, ESP, Ostematrix, Vivix

Students' (12 years ++) Vitalea, B Complex, Vitamin C, Lecithin, Omega Guard

Weight Management Fiber, Lecithin, Cinch Shake Mix, Cinch energy Tea Mix

Individuals that don't like pills tablets Meal Shake, ESP, Vivix, NutriFeron

Popular Posts

Disclaimer

“Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati,menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil”. AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Acredite-emvoce.com | Diccionariojerga.com | Medical-machinery.com | Coachingwithrenata.com | Iphonemobiletab.com | Aroundtheworldbride.com | Kerorir.com | Aerosmith-songs.com | Petitannonceapicole.com | Zwaper.com | Ehowtoloseweightathome.com | Ceritateladan.com | Alepridz.com | Chloemoretzdaily.com